"Once was a magical place,
over time it was lost"

søndag 6. april 2014

Bokfangst

Jeg har en venninne som skal flytte (trist!). Hun er like glad i bøker som meg, hvis ikke mer, og det er ikke alle hun ville ha med seg på flyttelasset. Så i går var vi på lunsj og fikk velge oss ut et par bøker fra hyllen hennes, og dette er noen de jeg har endt opp med:

Labyrinten og Citadell - Kate Mosse
(Bildekilde 1 og 2)
Så vidt jeg har forstått er dette første og siste bok i en trilogi, men de skal visstnok være frittstående bøker så det gjør ikke noe om jeg ikke har den midterste boken? Labyrinten er en bok som jeg har kikket på et par ganger i bokhandelen. Handlingen foregår i Carcassonne i år 1209 og 2005. Hovedpersonene er arkeologen Alice Tanner som er i 2005 og Alais i 1209. Alice holder på med en utgraving og snubler over to skjeletter og noen kryptiske symboler som hun på mystisk vis forstår. I år 1209 får Alais overrakt en bok av sin far. Denne boken sies å inneholde sannheten om Den Hellige Gral. På en eller annen måte blir disse to kvinnenes liv forbundet selv om det er 800år som skiller dem. Jeg tenker at dette kan bli en spennende eventyr bok med en mystisk gåte som må løses. Citadell foregår også i Carcassonne men vi befinner oss nå i 1942, og andre verdenskrig er bakteppe for boken. Den handle om den unge Sandrine som kjemper med motstandsbevegelsen for å befri den franske middelhavskysten fra tyskerne. Men det er en gammel hemmelighet som blir holdt skjult her, og hvis den havner i feile hender kan den potensielt endre historiens gang. Denne er vel i samme stilen som Labyrinten, hvor spenning og eventyr driver fram romanen. Jeg gleder meg til å lese begge.

Et helt halvt år - Jojo Moyes
(Bildekilde)
Jeg har hørt mye positivt om denne boken, og den har fått mye skyr av anmelderne i avisene. Den handler om Lou Clark og Will Traynor som begge sliter med sitt. Hun har mistet jobben, og han har blitt lam i en motorsykkelulykke. De havner da sammen da hun blir ansatt til å ta vare på ham etter ulykken. Historien handler om hvordan de påvirker hverandre, og hvordan livet etter dette ikke noensinne kommer til å bli det samme. Jeg håper inderlig at dette ikke blir en klisjébok, da det som står på baksiden gjør at den fort kan havne i den kategorien. Men som sagt; jeg har hørt mye positivt om denne, så tror den kan bli bra. Jeg har uansett ingenting i mot klisjebøker, så jeg leser denne gjerne, om den er klisjéfylt eller ei.



Eat, pray, love - Elizabeth Gilbert
(Bildekilde)
Denne boken er filmatisert med Julia Roberts i hovedrollen, og jeg har fått med meg den filmen, men jeg har ikke lest boken bak. Folk som har lest boken er litt splittet. Noen sier filmen er mye bedre enn boken, at boken blir for langdryg og at den er direkte kjedelig. Andre sier at boken er kjempe god og at filmen ikke kan sammenlignes, at det nesten er to forskjellige fortellinger. Så jeg vet ikke helt hva jeg skal forvente av denne. Men den skal leses, så kan jeg legge meg opp en egen mening om hvilken av kategoriene den passer inn i.







The Boy in the Striped Pyjamas - John Boyne
(Bildekilde)
Jeg så traileren for filmen for et par år siden, men kom meg aldri til å se filmen. Så da denne boken dukket opp blant alternativene tenkte jeg at den kunne jeg godt tenkt meg å lese. Jeg er fullstendig klar over at dette kommer til å bli en tårepresser, da holocaust-fortellinger går veldig inn på meg. For her kan man ikke skyve inn under teppe at det er jo bare en oppdiktet fortelling, da mye av det har utgangspunkt i sann historie, og at det helt sikkert var skjebner lik de som bli beskrevet i boken. Fortellingen foregår i Tyskland under andre verdenskrig, og hovedpersonen er en ung tysk gutt som heter Bruno. Han er fullstendig uvitende om hva som foregår og hva hans felles landsmenn gjør mot jødene. En dag møter han Shumel, en jevnaldrende gutt som bor i et parallell univers på andre siden av et gjerde der alle går rundt i stripete pyjamaser. Ikke vet han at dette er en konsentrasjonleir, og vennskapet hans med Shumel gjør at uskyldige Bruno får øynene opp for hva som holder på å skje i verden. Dette er en bok som jeg både gleder meg og gruer meg til å lese.


Just kids - Patti Smith
(Bildekilde)
Jeg kjenner først og fremst Patti Smith som artist, og har hørt noen av sangene hennes. Da jeg leste om denne boken på en blogg tenkte jeg at dette var en bok jeg kunne tenke meg å lese, og sannelig hadde ikke venninnen min den. Denne boken er en slags hyllest til New York på seksti- og syttitallet, med kjærlighetshistorien mellom Patti Smith og fotografen Robert Mapplethrope som utgangspunkt og deres streben etter kunstnertilværelsen og håp om suksess.







Dette var et utvalg av de bøkene jeg fikk med meg, så det ble visst litt flere enn kun et par bøker. Men nå har jeg ihvertfall mye lese stoff å se fram til! Skulle bare ønske at tiden strakk til! For å få tid til å lese alle de bøkene jeg har liggende ulest i hyllene mine skulle jeg egentlig trenge en tidsvender...
Hvis noen har lest noen av disse bøkene og har en formening om de var verdt å lese eller ei, er det bare å skrike ut!


Mvh
S



torsdag 3. april 2014

Hva skjer, Mars?

Da er mars måned over og på tide med en liten oppsummering. Er redd det er mest pensum denne måneden også, men siden to av pensumtekstene er skjønnlitterære har jeg tatt de med her. Men det ble også tid til en krim! Så vi fyrer løs: Mars - bring it on!


(Bildekilde)
Vildanden - Henrik Ibsen
Vi ble vel alle på et tidspunkt, enten ungdomsskolen eller på videregående, introdusert for Henrik Ibsen. Jeg ble introdusert for Henrik Ibsen gjennom en visning av filmen Et dukkehjem som læreren satt på til oss. Vi var glad til, for vi slapp vanlig skoletime, men Gud hvor den var kjedelig for en skoleklasse i begynnelsen av tenårene. Jeg var ikke klar for Ibsen på den tiden, og jeg var ihvertfall ikke klar for filmatiseringen av den. Jeg visste ikke en gang at Knut Risan (som spiller Torvald Helmer i Et dukkehjem) var samme fyren som hadde stemmen i Tre nøtter til Askepott, noe som kunne ha gjort filmen litt gøyere (hør for dere at han roper ut "lerkefuglen" på samme måte som han roper ut "Aaaaaskepooott"!). Etter jeg begynte å studere litteratur på universitet ble jeg på nytt introdusert for Ibsen. Denne gangen gjennom Gengangere, Peer Gynt og nå Vildanden. Jeg må si jeg liker Ibsen mye bedre nå som jeg er gammel nok til å forstå stykkene hans. Det har veldig mye å si om du har forståelse for konteksten stykket kom ut i for å kunne skjønne hvordan disse stykkene kunne sjokkere på sin samtid. Jeg likte Vildanden veldig godt, og koste meg med å lese det. Jeg syntes egentlig at dette stykket kunne vært mer passende å introdusere uvitende tenåringer for, for dette stykket vil ikke skremme de vekk fra Ibsen for fremtiden, da det er litt mer forståelig. Men det er da bare min mening. Jeg har jo faktisk ikke kompetanse til å bestemme skolepensum på ungdomsskolen.


Dødens sykdom - Marguerite Duras
Dette er en novelle som vi har på pensum dette semesteret i et kurs jeg tar som heter "Litteratur og kjærlighet". Den handler om en mann som leier en kvinne til å bli med han noen dager ved sjøen kun for å ha sex med henne. Det viser seg at denne mannen har dødens sykdom - det at han ikke kan elske. Som en pensumtekst er det mange tolkningmuligheter med utgangspunkt i psykoanalysen og kjønnsteori, men som ren underholdning ville jeg ikke plukket opp akkurat denne novellen.



Shakespeares hemmelighet - Jennifer Lee Carrell
Denne boken fikk jeg i gave av en venninne, og det var akkurat det jeg trengte for å få leselysten litt opp igjen - en krim med haugevis av konspirasjonsteorier. Og som venninnen min sa til meg: "Who doesn't love a good conspiracy?" (hun er ikke engelsk altså, men det bare hørtes kulere ut på engelsk... ). For en litteraturstudent må jo en krim med utgangspunkt i Shakespeare og hans stykker være midt i blinken, og jeg synes det var det. Boken handler om tidligere Shakespeareforsker, nå regissør, Kate Stanley. Når hennes tidligere mentor Roz blir drept inne på the Globe, og teateret blir satt fyr på samme dag, blir Kate sendt ut på en reise for å finne ut hva som skjer. Rett før hun døde ga Roz henne en liten pakke med instruksjon om at hun ikke må åpne den med mindre hun er villig til å følge sporene den gir henne. Roz' død endrer alt for Kate, og hun tar på seg oppdraget. Men søken hennes blir ikke uproblematisk da Roz' morder og politiet er ute etter å ta henne. Og det hun oppdager under sin søken gir flere spørsmål enn svar - var ikke Shakespeare den mannen vi alle trodde han var? La konspirasjonsteoriene slippe løs!

Jeg kan også nevne at jeg leste halve Tess of the D'Urbevilles av Thomas Hardy. Vi hadde forelesning om den for et par uker siden, men siden jeg ikke fikk lest den ferdig til forelesningen, og siden jeg der fikk noen saftige spoilere (det er jo uunngåelig, selvfølgelig), så mistet jeg litt piffen. Får håpe lysten kommer tilbake snart, forhåpentligvis før eksamen.


mvh
S


P.S.: Jeg må bare understreke hvor godt det er å ha konto på Goodreads når en skal skrive slike oppsummeringer. Der har man jo full oversikt over alt man har lest og når man leste det! Småting som gjør (blogg)hverdagen lettere :-)