"Once was a magical place,
over time it was lost"

lørdag 22. mars 2014

Hva skjer, Februar?

Februar var dessverre ikke en like produktiv måned som januar. Etter en slik pangstart på året ble de to neste månedene nesten nødt til å stagnere litt. Men jeg fikk da lest to bøker, selv om den ene av dem er pensum i forbindelse med studiene mine.

Og disse to bøkene er:

Symposium - Platon
Dette verket er kanskje bedre kjent under tittelen Drikkegildet i Athen, og er da den litterære pensumteksten jeg hadde på en forelesing denne måneden. De fleste av mine pensumtekster er teoretiske tekster, men siden denne (på en måte) er en skjønnlitterær tekst så følte jeg at det var innenfor å ta den med i dette innlegget. Handlingen foregår på en fest hos den rike atheneren Agathon og innholdet er stort sett taler av forskjellige personer. Alle talene er viet til guden Eros, og siden han var kjærlighetsguden så er talenes tema kjærlighet. Platon opptrer ikke selv men gjengir kun talene som blir holdt, og da selvfølgelig også talen til Sokrates som er den viktigste av dem alle.

(Bildekilde)

Boktyven - Markus Zusak
Jeg fikk et gavekort hos Norli til jul av min tante og dette var en av bøkene som stod høyest på listen av hva jeg skulle bruke det på. Den handler om Liesel Meminger, en ung jente som under andre verdenskrig blir plassert i et fosterhjem hos familien Hubermann. Handlingen foregår i forstaden Molching i Tyskland og vi får ett innblikk i krigens utvikling med utgangspunkt i en helt vanlig tysk familie. Liesel har en ting hun ikke kan motstå, og det er bøker. Ved hjelp av bøker hun stjeler lærer hun seg, med god hjelp fra fosterfaren, å lese. Det jeg likte best ved denne boken var hvordan den vanlige tysker levde livet sitt under krigen, og da gjerne tyskere som ikke var så begeistret over Hitler og hans måte å styre på. Det å skulle leve side ved side med nazistene uten å bli fengslet for å være jødevennlig og dermed imot Føreren, men likevel beholde en ren samvittighet i forhold til alle menneskene som ble undertrykt og drept. En vakker fortelling. Jeg grein som en unge på slutten. Det at fortellerstemmen i boken er Døden gjør også at boken får en spesiell tvist som jeg likte veldig godt.
(Bildekilde)

Det var min lesemåned i februar. Leste også noen tekster av Luce Irigaray, Simone de Beauvoir, Catherine Belsey og Andrea Nye i forbindelse med pensum men dette er teoretiske tekster, og siden jeg har valgt å fokusere på skjønnlitteratur på denne bloggen så blir det ikke noe omfattende innlegg denne gangen.

Skulle ønske jeg kunne love at mars blir en bedre lesemåned, men kan dessverre ikke love det. Men det betyr ikke at det ikke kommer andre interessante innlegg! For selv om jeg ikke har lest masse i februar/mars så har jeg lest mange bøker gjennom årene som jeg gleder meg til å dele. Så hold motet oppe - I will be back!

mvh
S


Mine utgaver:
Platon (2001), Samlede verker IV - Faidon, Symposium, Faidros, Vidarforlaget, Oslo
Zusak, M. (2014), Boktyven, Cappelen Damm AS, Oslo




1 kommentar:

  1. En dårlig lesemåned tror jeg må være en måned hvor noen skiller oss av fra bøkenes verden totalt. Noen ganger er det jo sånn at man bare sette en del av lystlesingen til side :)

    Jeg har lest Boktyven for noen år tilbake, men da lyttet jeg til den engelske versjonen på lydbok. Det var en utrolig fin, og ikke minst rørende opplevelse for meg. Både det du skriver om den hverdagslige tysker under krigen, og historien i seg selv forteller, fikk meg til å tenke på oldemoren min. Under krigen var hun med på å skjule en tysker i Norge under krigsårene. Han nektet å delta i krigen på nazistenes side, og det medførte selvsagt at han satt sitt eget liv i fare og han var nødt til å leve i skjul i flere år. Mannen fikk medalje av Kongen for sitt mot, en kopi av diplomet til medaljen hang på oldeforeldene mine sitt soverom så lenge de levde. Det var virkelig mange typer modige mennesker den gangen, mange som gjorde må, men gode gjerninger, som de selv kunne risikere å bli skutt for. Takk og lov for medmenneskelighet.

    SvarSlett